Vilket kreditkort är bäst att ha med sig på resan?

Att ha med ett kreditkort på resan är alltid en bra idé. Dels innebär krediten en buffert om du skulle råka ut för någon större oförutsedd utgift, och dels ger kreditkort ett extra skydd mot kortbedrägerier eftersom du inte betalar för det du köpt förrän i efterhand och därför hinner upptäcka märkliga transaktioner på kontoutdraget. Framförallt har många kreditkort speciella fördelar och förmåner för dig som reser mycket. Läs mer om hur du väljer ett bra kreditkort för din resa på alltomkreditkort.se

Undvik att betala extra med ett kort utan valutapåslag

Visste du att när du handlar i en annan valuta än svenska kronor så lägger de flesta bank- och kreditkort på en avgift? Många känner inte till detta eftersom denna avgift bakas in i beloppet du handlat för och därför inte syns på kontoutdraget. Avgiften, som kallas valutapåslag eller växlingsavgift, är vanligtvis på två till tre procent av beloppet, vilket alltså innebär att du betalar lite mer för precis allt på din resa.

Genom att välja ett kort som saknar valutapåslag, som till exempel Collector Easyliving, slipper du detta. Om du till exempel spenderar 10 000 kronor på en resa betyder det att du sparar upp till 300 kronor jämfört med om du använt ett annat kort. Andra kort utan valutapåslag är debetkorten PFC Freemium, Lunar Standard, Revolut och Curve.

Ett annat tips för att spara pengar är att alltid välja ”lokal valuta” när du betalar med kort. På många kortmaskiner får du, innan du godkänner köpet, välja om du vill betala i svenska kronor eller inte. Om du väljer svenska kronor växlar den lokala
banken pengarna åt dig. Den växelkurs de använder är vanligtvis betydligt sämre än om du väljer lokal valuta så att beloppet växlats till svenska kronor med en växlingskurs som sätts av Visa eller Mastercard.

Ta ut pengar billigt och säkert

I Sverige kan det kännas som att bankomater snart är överflödiga och det kan vara svårt att hitta ett ställe där man ens får betala med kontanter. I många andra länder, speciellt utanför Europa är det dock tvärt om. På mindre restauranger, i lokaltrafiken eller på marknaden är det kontanter som gäller. Att ta ut pengar kan dock bli en dyr historia. Utöver att många lokala banker har en avgift när du använder deras bankomat lägger de flesta kreditkort på en uttagsavgift på runt 40 kronor eller 2-3 procent av beloppet.

Om du är på en resa där du behöver ta ut pengar ofta kan Bank Norwegians kort, som inte har uttagsavgift, rekommenderas. Förutom gratis uttag har kortet ett billigt valutapåslag, 1,75 procent, och ett förmånligt bonusprogram där allt du köper hjälper dig att spara ihop till nästa resa. Tänk på att, precis som när du handlar, alltid välja lokal valuta när du gör uttag, och fråga någon med lokalkunskap vilken av landets banker som är billigast.

Säkerheten är viktig när du ska ta ut pengar – kolla alltid så att ingen står precis bakom dig och håll för en hand för att skydda din pinkod. Det händer att brottslingar har monterat upp kameror för att spela in pinkoder och eller kortläsare som kopierar informationen från ditt kort. Välj en annan bankomat om du tycker att något ser konstigt ut och ta för vana att kolla din transaktionshistorik ofta så att du kan upptäcka om något ser konstigt ut.

Flygplansutsikt

Sätt guldkant på din resa med lounge-tillgång

Att vänta på flyget i en lounge där du slipper stök och trängsel och istället kan njuta av gratis mat och dryck är inte längre något som bara är förunnat förstaklassresenärer. Nu för tiden kan du betala ett inträde och få tillgång till många lounger. Ett billigare alternativ för dig som reser ofta är att skaffa ett kreditkort med lounge access. Många så kallade premiumkort, till exempel Amex och storbankernas platinumkort erbjuder detta men har i gengäld ganska hög årsavgift.

Ett prisvärt alternativ är Resurs World som ger fyra fria loungebesök per år och har en årsavgift på 1068 kronor. Då loungebesök brukar kosta minst 250 kronor styck lönar det sig att ha detta kort om man planerar åtminstone fyra resor, särskilt som det dessutom ingår en reseförsäkring och ett förmånligt bonusprogram. De flesta kort som erbjuder loungetillgång erbjuder även concierge service – en tjänst där du gratis kan få assistans med allt från att boka bord på exklusiva restauranger till att ordna en tolk till ett möte.

Gör klipp med rabatter och specialerbjudanden

Många kort har förmånliga rabatter på till exempel hyrbilar, hotellkedjor och attraktioner och är av den anledningen bra att ha med på resan. Ett exempel på sådant kort är Bank Norwegian, där dina hotell- och hyrbilsbokningar även ger dig extra bonus som du kan använda till nya resor. Om du ska hyra bil erbjuder vissa kort också en försäkring med självriskeliminering, Marginalen Traveller och Resurs World är exempel på kort med extra omfattande försäkringar som täcker självrisken för din hyrbil.

Sammanfattning

Vilket kort som är bäst att ha med sig på resan varierar lite beroende på vart du ska åka och vad du tycker är viktigt. Som tur är behöver du inte välja endast ett kort att ha med dig. Faktum är att det av säkerhetsskäl alltid är bäst att ha två kort med som du förvarar på olika ställen. Då kan du till exempel ha med dig ett Resurs World, som ger dig tillgång till lounger på vägen till och från resmålet, och ett kort utan valutapåslag som till exempel Collector Easyliving att använda när du är på plats.

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.